Dünya çapında insan davranışlarındaki değişimin yönlendirdiği bir mobil varlığa sahip olmak, bir kurumun hayatta kalması için zorunlu hale geldi. Mobilite, endüstrileri küresel olarak dönüştürmeye devam ederken, mobil öncelikli kuruluşlar sürekli artan mobil toplumun hayal gücünü ele geçiriyor. Ancak, yalnızca mobil pazara girmek, bir kurum için mutlak başarıya dönüşmez. Son derece rekabetçi bir mobil pazarda başarılı olmak için mevcut bir mobil uygulamaya sahip veya yeni bir mobil uygulama oluşturmayı planlayan işletmeler için derinlemesine araştırma, strateji oluşturma, kapsamlı planlama ve mevcut mobil ekosistemi değerlendirme gerekir.
Mobil Uygulama Araçları, yazılım oluşturma platformlarıdır. Geliştiriciler, karmaşık bilgisayar dillerinden kaçınmak için iOS ve Android uygulamaları geliştirirken bu araçları kullanır. Bunlar, geliştiricilerin işini basit ve kolay hale getiren güçlü araç setleri, çeşitli hata ayıklama seçenekleri, uygulama programlama arabirimleri (API'ler) içeren evrensel, yeniden kullanılabilir yazılım oluşturma ortamlarıdır.
Mobil Uygulama Geliştirme Araçlarının Türleri
Piyasaya hâkim, en çok kullanılan mobil işletim sistemleri; Android, iOS ve Windows’tur. Microsoft Windows her ne kadar masaüstü bir sistem olarak bilinse de Windows 10 ile beraber mobil uyumlu hale getirilerek, daha fazla taşınabilir cihazda (NoteBook, UltraBook, Tablet) kullanılması sağlanmıştır.
Mobil cihazlarda ekran boyutu/çözünürlüğü ve donanım çeşitliliği çok fazladır. Bu farklılık uygulama geliştirme türlerini ortaya çıkarmıştır.
Yerel Mobil Uygulamalar (Native)
Yerel uygulamalar, Android, iOS ve Windows gibi belirli bir işletim sistemi veya cihaz için tasarlanmıştır. Yerel bir uygulama geliştirirken geliştiriciler yerel araçlar kullanır ve belirli işletim sistemi gereksinimlerini göz önünde bulundurur.
Yerel bir uygulama kamera, GPS, RAM vb. gibi cihaz özelliklerine erişebilir. Bu nedenle, kurulumdan sonra uygulama daha hızlı ve sezgisel olarak çalışmak için cihaz özelliklerini ve yeteneklerini kullanır.
Ancak yerel bir uygulama, platformlar arası uyumlu değildir. Bu durumda geliştiricilerin her işletim sistemi için farklı uygulama oluşturması gerekir.
Yerel uygulamalar, estetik ve işlevsellik açısından benzersiz bir deneyim sunsa da yerel uygulamaların oluşturulması ve bakımı maliyetlidir. Cihazların ve platformların çeşitliliği, yerel uygulamalarla maksimum kullanıcı artışını zorlaştırır. Çözüm, mobil uygulama geliştirme araçlarından yararlanarak bütçe kısıtlamaları olan kurumlar için bir web, hibrit veya platformlar arası mobil uygulama oluşturmaktır.
Web Uygulamaları (PWA)
Genel olarak bir web uygulaması, uzak sunucularda barındırılan ve herhangi bir cihazda web tabanlı arayüz (Web Tarayıcılar) ile çalıştırılmak üzere tasarlanmış yazılımlardır. Forum/Blog platformları, anlık mesajlaşma ağları, sosyal medya siteleri, e-posta servisleri, e-ticaret siteleri vb. için tasarlanmış web veya masaüstü uygulamalardır.
Çok sayıda web veya masaüstü uygulama aracı mevcuttur. Web uygulamaları kendi içinde oldukça olgun bir teknoloji olsa da geliştiriciler, tam denetime sahip uygulamalar geliştirmek için mobil uygulama araçlarını kullanır.
Hibrit Mobil Uygulamalar (Cross-Platform)
Platformlar arası uygulama geliştirme ilk olarak, yerel ve web uygulaması bileşenlerinin bir kombinasyonu ile oluşturulan platformlar arası bir uygulama geliştirmedir. Platformlar arası uygulama geliştirme araçlarının ana amacı, tüm cihazlar için uygulamalar geliştirmeye yardımcı olmaktır. Böylece, tüm işletim sistemlerine tek uygulama yüklenebilir. Bir hibrit mobil uygulama geliştirmek için geliştiricilerin yerel uygulama geliştirme araçlarını ve mobil hibrit uygulama araçlarını kullanması gerekir.
Hibrit uygulamalar yerel uygulamalar kadar hızlı olmasa da çapraz platformlara uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmak için daha fazla kapasiteye sahiptir. Ayrıca geliştiricilerin ayrı platformlar için uygulamalar oluşturmasına ve sürdürmesine gerek yoktur. Hibrit mobil uygulamaların birincil amacı zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlamaktır.
En Popüler Geliştirme Araçları
Uygulama geliştiricileri ürünlerinin ve çözümlerinin geliştirilmesini kolaylaştırmak için farklı araçlar kullanır. Bu araçların yardımıyla, geliştiricilerin yalnızca HTML, CSS, JavaScript vb. gibi güçlü programlama dillerine ihtiyacı vardır. Sonuç olarak bir geliştirme aracı, uygulama oluşturmanın ve dağıtmanın kolay ve standart bir yoludur.
Modern mobil uygulama geliştirme araçları; hızlı geliştirme süreci, verimlilik, tam korumalı ortam vb. gibi birçok yerleşik avantaj sunar. Araç, derleyiciler gibi önceden oluşturulmuş bileşenleri kullanarak geliştiricinin koduyla uygulamayı istenen platform için işler.
İşte bu uygulama geliştirmeyi basitleştiren en popüler mobil uygulama geliştirme araçlarından bazılarına beraber bakalım.
React Native
Meta (Eski adıyla Facebook) tarafından geliştirilen ve sürdürülen React Native, kısa sürede geliştiricilerin en iyi tercihi haline gelen açık kaynaklı, platformlar arası bir uygulama geliştirme aracıdır. Android ve iOS mobil uygulamalarının sorunsuz bir şekilde geliştirilmesine yardımcı olur. Aslında esnek ve performans odaklı çözümler sunan, platformlar arası bir uygulama geliştirme aracı olan JavaScript kitaplığıdır. Daha hızlı geliştirme ve dağıtım, React Native'in evrensel popülaritesinin arkasındaki başlıca nedenlerdir. React Native'in diğer dikkate değer özellikleri arasında yeniden kullanılabilir bileşenler, üçüncü taraf eklentilerle entegrasyon ve ön uç uygulamalar için bileşen tabanlı GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) geliştirme yer alır.
Flutter
Flutter, Google'ın tek bir kod tabanı kullanarak yerel Android ve iOS uygulamaları geliştirmeye yönelik açık kaynaklı aracıdır. Yerel benzeri bir görünüme ve hisse sahip uygulamalar sunmak için benzersiz bir yaklaşımla öne çıkan, platformlar arası uygulama geliştirmede devrim niteliğinde bir SDK'dir. Geliştirme sürecini hızlandırarak çarpıcı uygulamaları hızla oluşturmada eşsiz ve son derece güvenilir bir mobil arayüz aracıdır. Flutter, geliştiricilerin estetik açıdan kullanışlı mobil uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına yardımcı olmak için widget'lar, işleme motoru, test etme ve entegrasyon API'ları içeren eksiksiz bir set sunar.
Xamarin
.NET ve C# programlama dillerinden yararlanan yerel ve yüksek performanslı Android, iOS , macOS, WebOS, tvOS ve watchOS uygulamaları geliştirmek için kullanılan, Microsoft'un satın aldığı açık kaynaklı bir araçtır. Geliştirme aşamasında birkaç satır kodlama gerekir çünkü içinde C++/C# dili kullanılır. Bu araç, son kullanıcılara yerel performans ve benzersiz kullanıcı deneyimleri sağlama yetkisi verir. Xamarin'de bir soyutlama katmanı, temel alınan platform kodu ile paylaşılan kod arasındaki iletişimi kontrol eder. Xamarin, geliştiricilerin aktif bir topluluk tarafından desteklenen araçları, kitaplıkları ve programlama dillerini kullanarak API'lar, arka uç, bileşenler vb. ile bir ekosistem oluşturulmasını sağlar.
Xamarin ortak kod kullandığından geliştirme süresini ve maliyetini azaltır. Bu açık kaynaklı platform, geliştiricilerin uygulamalarının %90'ını neredeyse tüm büyük platformlarda paylaşabilecekleri bir geliştirme ekosistemi sağlar. Ayrıca Xamarin; kütüphaneleri, dili, veriye dayalı belgeleri ve aktif topluluğu için göz ardı edilmesi neredeyse imkânsız olan araçtır.
Ionic
Ionic, Apache Cordova (PhoneGap) ve Angular ile oluşturulmuş, geliştiricilerin sorunsuz mobil performans için Android ve iOS uygulamaları oluşturmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir araçtır. Araç, geliştiricilerin sağlam ve zengin özelliklere sahip yerel uygulamalar oluşturmasına yardımcı olur. Ionic'in en önemli avantajı, geliştiricilerin uygulama tasarımında filtreler, formlar, görünümler, gezinme menüleri ve eylem sayfaları gibi çeşitli arayüz öğelerini kullanmalarına izin vermesidir. Ionic, geliştiricilerin Aşamalı Web Uygulamaları (PWA'ler), hibrit ve platformlar arası mobil uygulamaları oluşturmasını sağlar.
Ionic hala yenidir ve diğer araçlar kadar benimsenmemiştir. Bu da geliştirme topluluğunun sınırlı kullanıcısı olduğu anlamına gelir. Haliyle projenize bir ortak veya size yardımcı olacak birilerini bulmayı zorlaştırabilir.
Apache Cordova (PhoneGap)
Eskiden PhoneGap olarak bilinen Apache Cordova, geliştirici dostu, lider bir mobil uygulama geliştirme aracıdır. Mobil uygulama oluşturmak için HTML, CSS ve JavaScript'ten yararlanan platformlar arası bir uygulama geliştirme sunar. Cordova eklentileri, geliştiricilerin yerel benzeri bir uygulama deneyimi sunmak için GPS, kamera ve ivmeölçer gibi cihaz donanım özelliklerine erişmesine olanak tanır. Apache Cordova'nın en dikkate değer özelliği, tek bir kod tabanı ve üçüncü taraf uygulama yönetimi araçları ile daha hızlı bir geliştirme süreci oluşturmasıdır.
Kotlin
Kotlin, en özgün Java dili uygulama geliştirme araçlarından biridir. Her yeni sürümde daha iyi hale gelen tür çıkarımı ile güçlü bir şekilde yazılmıştır. Bu araç; yüksek dereceli işlevleri, lambdaları, satır içi işlevleri ve jenerikleri destekleyen yüksek düzeyde işlevsel bir dilin tüm avantajlarına sahiptir. Kısmen C#, Eiffel, Gosu, Groovy, JavaScript, ML, Python, Scala ve Swift'den etkilenir.
Kotlin, sanal bir makineye bile dokunmadan derlenmiş kodu yerel bir platforma dağıtmayı kolaylaştırır. Bu, diğer geliştirme yaklaşımlarına göre bir avantaj sağlar. Ayrıca, yalnızca çok zaman kazandıran ve süreci sorunsuz hale getiren iş mantığı modüllerini yeniden kullanır.
Kotlin, coşkulu bir topluluğa ve çok sayıda çevrimiçi kaynağa sahip, iyi desteklenen bir dildir. Bu da daha hızlı geliştirme süresi sağlayabilir. Hem Java'yı hem de JavaScript'i desteklemesi, onu mobil uygulama geliştirme için çok yönlü bir seçim haline getirir.
Native Script
Bu açık kaynaklı araç, uygulama yüklemelerinin süresini ve kodunu azaltmak için tercih edilir. TypeScript, CSS, Vue.js, Javascript ve Angular ile etkinleştirilmiş mobil uygulamalar oluşturmada ustadır. Önde gelen şirketlerin uygun arka uç desteği, iş desteği, iOS API'larına ve Android'e tam erişim, platformlar arası geliştirme ve web görünümleri olmadan yerel kullanıcı arayüzü gibi özellikleri, Native Script’in tercih edilme sebeplerinden bazılarıdır.
JQuery Mobile
JQuery Mobile, platformdan bağımsız uygulamalar oluşturmaya yardımcı olan bir hibrit mobil uygulama geliştirme aracıdır. Bu araç; akıllı telefonlar, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar gibi çeşitli cihazlarda çalışan responsive (Mobil Uyumlu) web siteleri oluşturmak için JavaScript kitaplığı ve HTML kullanır. JQuery , mobil uygulamalar ve web uygulamaları için son derece özelleştirilebilir temalar sunmak için HTML5 tabanlı araçtan ve ThemeRoller'dan yararlanır. JQuery Mobile’ın, özelleştirilmiş araç ve kararlı sürüm olmak üzere iki farklı versiyonu bulunur.
Tek bir platform uygulamasından çapraz platform uygulamasına kadar, mobil uygulama geliştirme her gün gelişiyor. Bu tür bir evrimle birlikte, mobil geliştirme eğilimleri kod, komut dosyası, platformlar, entegrasyon, geliştirme yöntemi ve dağıtım açısından büyük bir değişikliğe tanık oluyor.
Bunlar, 2022 yılının artan mobil uygulama talebini karşılamak için kullanılabilecek en popüler mobil uygulama geliştirme araçlarıdır. Ancak proje gereksinimlerinizi göz önünde bulundurarak, en uygun olanı seçmek tamamen size kalmış.