Hiç kurumunuzun ilerlemesine yardımcı olacak büyük bir fikir buldunuz mu? Bunun gerçekleşmesi için tüm yollarda rahatsız edici bir şekilde kayboldunuz ve sonuçları takip etmeyi unuttunuz mu? Öte yandan, hiç kişisel hayatınızda bir şeyi değiştirmeye karar verdiniz mi? Sadece ortada takılıp, sonu gözden kaçırıp, yarım bıraktınız mı? Gerçek şu ki; hayaller büyük olduğunda ve onlara ulaşmak için birçok adım gerektiğinde, yol boyunca bazı yönlere veya hatırlatıcılara ihtiyaç duymak insanidir ve aynı büyük fikri elde etmek için bir kurumda birden fazla insanı organize etmeye gelince, bir yön belirlemek gereklidir.
Kurumlar büyüdükçe, ekipleri aynı misyon üzerinde hizalamanın zorluğuyla karşı karşıya kalırlar. Ancak her çalışan grubunun kendine özgü bir dizi önceliği vardır ve onlara iş sonuçlarını yönlendirmek için ihtiyaç duydukları desteği sağlamak her zaman basit bir süreç değildir.
OKR Nedir?
OKR bir planlama ve hedef belirleme tekniğidir. OKR, Hedefler ve Temel Sonuçlar anlamına gelir. Hedefler geneldir ve bir Kurum/Ekip/Birey için nihai hedefler olarak çalışır. Sonuçlar, bu hedeflere ulaşmadaki başarıyı nasıl ölçtüğünüzdür. OKR'lar, kuruluşlar içinde daha iyi uyum sağlamak ve ölçülebilir hedefler etrafında daha yüksek katılım için kullanılır. OKR'lara genellikle bir organizasyonun en üst düzeyinde karar verilir ve ardından ekiplere ve tek çalışanlara kademelendirilir. Her grup veya ekip üyesi, kurum çapındaki hedeflere ulaşmak için kendi OKR'larını uygular.
Herhangi bir performans yönetimi planının temel bir bileşeni olarak hedef belirleme, kurumların iş gücünü ölçeklendirmenin zorluklarının üstesinden gelmesine yardımcı olur. OKR'lar, işletmelerin organizasyon içindeki farklı seviyelerde ilerlemeyi tanımlamak ve ölçmek için kullandıkları popüler bir hedef belirleme yöntemidir. OKR'lar etkin bir şekilde kullanıldığında yeniliği tetikler, ekipleri birleştirir ve kurumları bir sonraki seviyeye taşımak için açık bir yol oluşturur.
OKR'lar İş Sonuçlarını Nasıl Yönlendirir?
- Hizalama: OKR'lar, ekiplerin ne yaptığı, neden yaptıkları ve çalışmalarının organizasyonu nasıl ilerlettiği konusunda herkesin aynı fikirde olmasını sağlar.
- Önceliklendirme: OKR'lar, daha geniş hedefler ile bu hedeflere ulaşmak için gereken günlük çalışma arasındaki boşluğu doldurur. Bu, çalışanların günlük görevlere ve uzun vadeli girişimlere öncelik vermelerini sağlar.
- Şeffaflık: OKR'lar , müdürden stajyere kadar kurum genelindeki ekiplerin ve bireylerin etkisi ve öncelikleri hakkında herkesi bilgilendirerek şeffaf kurum kültürlerini teşvik eder.
- Hesap Verebilirlik: OKR'lar, performans beklentileri için hesap verebilirlik yaratır ve belirli hedeflere ulaşmaktan kimin sorumlu olduğu konusunda netlik kazandırır.
- Yetkilendirme: OKR'lar, çalışanlara çalışmalarının etkisini gösterir ve ilerlemeleri üzerinde onlara sahiplenme duygusu verir.
Bir kurumun hedefleri belirleme ve sonuçları izleme konusunda gidebileceği birçok yol vardır ancak OKR'lar ile her bir hedef günümüzün hızlı tempolu, sürekli büyüyen dünyasını karşılamaya yöneliktir. Esnek ve yüksek seviyeli OKR'lar, bir kurumun ilerleyeceği yönde tanımlanmış adımlarla sonuç elde etmesine olanak tanır ve oraya ulaşmanın yolları ile belirlenmiş bir yöne sahip olur.
Sizde OKR’ların kurumunuzda nasıl çalışacağını öğrenmek, uygulanabilir metot ve stratejileri keşfetmek için iletişim sayfamızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.